Blog

//

1001 Kefe Bt.

A kefekötés nemes mestersége

A kefekötés nemes mestersége

A kefekötésmesterségéről már a 19. században készült lexikonok is megemlékeztek, maga afoglalkozás kialakulása pedig természetesen még ennél is jóval előbbredatálható. A kefekötéssel foglalkozószakember a kisiparosok és a népi mesterségekkel foglalkozók széleskörűelismerést élvező táborát gyarapította, munkája pedig több részből állt. Azelső részben a kefék foglalatját készítette el esztergálással, valamintfaragással. A kefefára eztán egy lábbal hajtott fúrószék közreműködésévellyukakat fúrt, amelyekbe a sörtét fészkelte és kötötte be. A keféken lévőszőrszálak és drótok kiválasztása is gondos folyamat volt, hiszen megegyezőszálú darabokat kellett találni.

A kefekötő mesterséget mindig nagy tisztelet övezte, errehazánkban is van példa, elég csak a zalaegerszegi Szabó Gyula kefekötő mesterszobrára gondolni. A legendás szakember kefekötéshezhasznált munkaeszközei, illetve műhelyének berendezései pedig azóta ismúzeumban állnak, kitüntetett helyen.

Nagy múltú családi vállalkozásunkban minden erőnkkel és tudásunkkaligyekszünk tovább örökíteni a kefekötésnemes mesterségét, de természetesen korszerű eljárásokkal vegyítjük a régihagyományokon alapuló munkát. Keféinket nem csak kiváló alapanyagokbólkészítjük, hanem ezen felül kiemelt gondossággal állunk a munkához.

A fő alapanyag, amit akefekötés során használunk, a fa. Azért esett a választásunk erre azanyagra, mert természetes, környezetbarát és szép. Természetesen haladunk amodern korral, ezért magas minőségű, hőálló műanyagokat is használunkkeféinkhez. A kefékhez emellett rengeteg más anyagot is beszerzünk, attólfüggően, hogy az ügyfél mit szeretne: a kecskeszőr, a sörte, a póniszőr, avaddisznószőr és az egyre népszerűbb mókusszőr is megtalálható kínálatunkban, azacélkefék esetében pedig acéllal- és réz dróttal egyaránt dolgozunk.

Ha kefekötésre vanszüksége, ossza meg velünk elképzeléseit, készséggel állunk rendelkezésére!Amennyiben még bizonytalan, bátran tegye fel kérdéseit szakembereinknekelérhetőségeink egyikén!