Blog

//

1001 Kefe Bt.

Mázolási munkához milyen ecset a megfelelő ?

Mázolási munkához milyen ecset a megfelelő ?

Ecset választás mázoláshoz

A különféle ecset fajták alkalmasak arra, hogy segítségükkel felvigyük az adott felületre a lakkot, zománc festéket, vagy lazúrokat. Bár a modern gyártástechnológiáknak köszönhetően ezek az ecsetek minőségileg nagyon jók, és igényes munkát lehet velük végezni, mégis első blikkre a céljainknak legmegfelelőbbet kiválasztani nem is olyan könnyű feladat.

Köztudott, hogy egy nagyobb festési munka végrehajtásához ritkán elégséges egy darab festő ecset, illetve az sem mindegy, hogy milyen anyaghoz akarjuk felhasználni őket. Sajnos még nehezebbé teszi a kiválasztást az, hogy a különböző gyártmányok eltérő minőséget képviselnek a lakásfelújítás terén. Adunk néhány jótanácsot ezzel kapcsolatban.

Sörték az ecseten

Ahogyan az megfigyelhető három különböző részből tevődnek össze az ecsetek.  Ezek a szőrzet, a szőrzetet összatartó fém hüvely, és harmadikként az ecset nyele. Nagyon sokfélék lehetnek például vannak a speciális díszítő festésekhez használt változatok, illetve az ún. művészecsetek típusai, amelyek különféle kivitelben, és méretben készülnek. A választás mindig attól függ, hogy az adott feladathoz, milyen anyagú, szélességű, hosszúságú, és alakú illik.

Különféle erősségű, és finomságú szőrzetet használnak fel az ecsetek elkészítéséhez, ilyen anyagok lehetnek az állati eredetű kecske, marha, mókus, nyest, borz szőrök, valamint a mesterséges anyagok területéről műanyagként képviselteti magát az akril.

Műanyag alapanyagok

Mivel a nedvesség hatására hajlamosak deformálódni az állati szőrök, ennek eredményeképpen műszálakkal keverve is készítik a festő ecseteket, így ezek az ecsetek már jobban ellenállnak a gyors ütemben változó összetételű bevonó anyagoknak. Annál hatékonyabb egy festő ecset, minél finomabbak a szőrszálak, illetve minél tömöttebb ( vastag ) egy ilyen eszköz, annál jobb minőségben fog elkészülni a festés.

Alakjuk szerint az ecsetek lehetnek hengeres, illetve lapos kialakításúak. Az előbbiek használata a nehezen hozzáférhető helyeken ajánlatos, míg az utóbbiakat a nagyobb sík felületek bevonására, és alapozáshoz ajánljuk.